Tradisjonell lutefisk
Klassisk lutefisk servert med dampet mandelpotet som vendes i smør og friske urter. Ertekremen lages av fryste erter så den beholder den fine grønne fargen og mye smak. Serveres med sprøstekt bacon til topping og en luftig sennepssaus.
Ingredienser
4 porsjoner
-
2 kg lutefisk
-
2 ss salt
-
200 g bacon
Ertestuing
-
3 dl erter tørre
-
1 dl melk
-
1 ss hvetemel
-
1 ts salt
-
vann
Tilbehør
-
600g mandelpotet
Fremgangsmåte
Lutefisken:
- Del fisken ned i fine porsjonsbiter. Salt så lutefisken i 1 time, salt mer enn du tror. Stek lutefisken i ildfast form under folie på 200g grader i ca. 30 minutter avhengig størrelsen på lutefisken.
Sennepssausen:
- Pisk sammen hvetemel og melk, kok opp den under konstant omrøring slik at det blir klumpefritt. La det småkoke i 3-4 minutter slik at melsmaken forsvinner. Pisk inn 2 ss smør og tilsett grov sennep og Dijon. Smak til med sitron og salt.
Mandelpotet:
- Damp mandelpoteten i 30 minutter, hakk persille og vend potetene i smeltet smør med persille.
Bacon:
- Stek bacon sprøtt og tilsett 2 ss smør.
Ertekrem:
- Varm opp erter i en panne med 50 g smør, tilsett finkuttet hvitløk. Tilsett så 0,5 dl vann. Alt kjøres med stavmikser til en fin pure og tilsettes litt salt.
Oppskrift og bilde: Kristoffer Lofnes