Steinbit
Sesong
Hele året.
Størrelse
Opptil 120 cm og 26 kg.
Vanlig fangstredskaper
Bunntrål, bunnline, bunngarn
Anvendelse
Steinbit selges som fersk eller fryst filet. «Ufisken» som folk ikke ville ha, er i dag en ettertraktet kulinarisk godbit. Den er fast i fisken, og har derfor mange muligheter på kjøkkenet. Den tåler å bli kuttet i strimler og biter, og kan stekes i wok sammen med grønnsaker, krydder og kryddersauser. Steinbit kan stekes, og på grillen er den enkel å håndtere.
Næringsinnhold
Steinbit er en god kilde til vitamin A og B12.
Fisken/fisket
Det karakteristiske kjevepartiet er en naturlig tilpasning til steinbitens meny, som består av kråkeboller, muslinger, snegler og krabber. Gråsteinbiten (Anarhichas lupus) forekommer hovedsakelig på steinbunn med tang, i gytetiden ofte helt opp i fjæra.
Steinbiten blir kjønnsmoden i 6-årsalderen. Gytingen foregår i perioden november–februar på 40–200 meters dyp, tidligst i nordlige og senest i sørlige områder. Rognen legges på bunnen og voktes deretter av hannen.
Flekksteinbiten (Anarhichas minor) er mer utbredt i arktiske strøk.
Fangstingen skjer med bunntrål, bunnline eller bunngarn i Barentshavet og på de nordnorske bankene. Steinbit produseres nå også i oppdrett.
Andre navn
Latinsk | Anarhichas spp. |
Engelsk | Wolffish / catfish |
Fransk | Loup de mer |
Lokalt
havkatt, stáinnir, tainari