Piggvar
Sesong
Hele året.
Størrelse
Opptil 1 meter.
Anvendelse
Piggvar selges fersk i skiver, filet eller som hel fisk. Kjøttet er hvitt, fast, fint og meget ettertraktet. Piggvar kan stekes, kokes og grilles, og kjøttet har best kvalitet i september–april.
Næringsinnhold
Piggvar inneholder ca. 1 gram omega-3 fettsyre per 100 gram filet.
Fisken/fisket
Piggvar tilhører varfamilien, og er flattrykt og nesten rund (sirkelformet). Den kan bli mer enn 20 år gammel og lever i fjæra og ned til ca. 80 meters dybde, og finnes ofte delvis nedgravd i bunnlaget på sand-, grus-, stein- eller bløtbunn. Piggvaren er en aktiv rovfisk, som i voksen alder hovedsakelig lever av annen fisk og ulike krepsdyr. Hannen blir kjønnsmoden i 3-årsalderen, hunnen i 4-årsalderen.
De beste fiskeplassene i Nordsjøen er på fiskebankene utenfor kysten av Nord-Jylland. Mye av piggvaren som omsettes i Europa kommer fra oppdrett, hovedsakelig fra Sør-Europa. I Norge tas piggvar hovedsakelig som bifangst og de senere årene er det etablert oppdrett av piggvar i Vest-Agder.
Andre navn
Latinsk | Psetta maximus |
Engelsk | Turbot |
Fransk | Turbot |
Lokalt
piggkarv, sandkerv