Makrell
Sesong
April-november.
Størrelse
Opptil 66 cm og 3 kg, sjelden over 40 cm.
Vanlig fangstredskaper
Ringnot, pelagisk trål, garn og dorg
Anvendelse
Makrellen selges som fersk og frossen filet og hel fisk. Det er mange produkter av makrell, blant annet varmrøykt, kaldrøykt og pepperrøykt makrell, samt flere varianter av hermetisk og påleggsmakrell i tomat. Fersk makrell kan stekes, kokes eller grilles, og den egner seg til graving. Stekt makrell med rømmesaus er en velkjent delikatesse.
Næringsinnhold
Om våren har makrell lavt fettinnhold, ca 3%, mens høstmakrellen kan inneholde opp til 30%, og dermed store mengde omega-3-fettsyrer. Den er også en god kilde til vitamin D og B12. Vitamin B12 er viktig for å vedlikeholde nervefibrene.
Fisken/fisket
Makrellen er en hurtigsvømmende fisk som om sommeren og utover høsten opptrer i store stimer langs kysten og ute i Skagerrak, Nordsjøen og i det sørlige Norskehavet. Den kan bli 20 år gammel, og livnærer seg hovedsakelig av småfisk som unger av torsk, sild og brisling.
Makrellen blir kjønnsmoden i 3–4-årsalderen. Mot slutten av året vandrer den kjønnsmodne makrellen mot gyteområdet vest og sørvest for Irland, der gytingen starter i mars.
Fisket foregår hovedsakelig i sommerhalvåret. Deltakelsen av fartøy varierer fra båter som driver med garn og dorg på kysten til store, havgående snurpere.
Andre navn
Latinsk | Scomber scombrus |
Engelsk | Mackerel |
Fransk | Maquereau |
Lokalt
bolt (stor-) pir (små-), sigar (liten små-), japs (liten små-)kult (stor småmakrell, stor pir), geir (ungfisk), spir (ungfisk), kuvl (ungfisk), stokkål (stor-), makrella