Krabbe
Sesong
Høst og vinter. Krabbe fanges hovedsakelig på høsten ettersom kvaliteten da er best.
Vanlig fangstredskaper
Fangsten foregår med teiner eller garn.
Anvendelse
Krabbe selges levende, kokt, renset i skall, dypfryst eller hermetisk. Kokt krabbe brukes naturell, men den kan også tilberedes i egne retter eller som tilbehør til andre sjømatretter. Prøv en rømmedressing med urter og chili som variant til majonesen når du skal servere krabbe naturell.
Næringsinnhold
Krabbe er en god kilde til vitamin B12, selen og sink.
Biologi/fangst
Taskekrabben er den vanligste krabben i Norge. Den holder til på havets bunn, fra grunne strandområder ned til 300–400 meters dybde. I Norge finnes den vanligvis på dyp ned til 50 meter og i områder med mye stein.
Krabben livnærer seg av død fisk, musling og mark. Krabben gyter om høsten etter at den er blitt kjønnsmoden, vanligvis fra 5-årsalderen. Hunnen bærer eggene med seg under halen gjennom vinteren inntil de klekkes på sommeren. Krabbelarvene driver omkring i havet de første 4–6 ukene før de slår seg ned på bunnen.
Andre navn
Latinsk | Cancer pagurus |
Engelsk | Brown crab |
Fransk | Tourteau /crabe domeur /crabe-de-lune |