Klassisk lutefisk med mandelpotet, bacon, ertekrem, og sennepsaus
Klassisk lutefisk servert med dampet mandelpotet som vendes i smør og friske urter. Ertekrem er laget av fryste erter så den beholde den fine grønne fargen og mye smak. Sprøstekt bacon til topping og en luftig sennepssaus.
Ingredienser
4 porsjoner
-
2000g lutefisk
-
250g erter frosne
-
1 fedd hvitløk
-
100g smør
-
12 stk mandelpotet
-
40g persille fersk
-
200g bacon
-
2ss hvetemel
-
0,5 dl melk
-
2ss sennep grov
-
1ss Dijon
Fremgangsmåte
Lutefisken:
- Del fisken ned i fine porsjonsbiter. Salt så lutefisken i 1 time, salt mer enn du tror. Stek lutefisken i ildfast form under folie på 200g grader i ca. 30 minutter avhengig størrelsen på lutefisken.
Sennepssausen:
- Pisk sammen hvetemel og melk, kok opp den under konstant omrøring slik at det blir klumpefritt. La det småkoke i 3-4 minutter slik at melsmaken forsvinner. Pisk inn 2 ss smør og tilsett grov sennep og Dijon. Smak til med sitron og salt.
Mandelpotet:
- Damp mandelpoteten i 30 minutter, hakk persille og vend potetene i smeltet smør med persielle.
Bacon:
- Stek bacon sprøtt og tilsett 2 ss smør.
Ertekrem:
- Varm opp erter i en panne med 50 g smør, tilsett finkuttet hvitløk. Tilsett så 0,5 dl vann. Alt kjøres med stavmikser til en fin pure og tilsettes litt salt.
Oppskrift og bilde av kokk Kristoffer Lofnes