Brisling
Sesong
Juni-januar.
Størrelse
14-15 cm, opptil 15 gram.
Vanlig fangstredskaper
Snurpenot
Anvendelse
Brisling omsettes mest frossen eller i produsert form. Brisling er et viktig råstoff for industrien, der den blant annet produseres til ”ansjos”. I Norge selges hermetiske påleggsprodukter av brisling under navnet sardin og ansjos. Fersk brisling kan stekes og grilles. Arten brukes også til industrifisk.
Næringsinnhold
Brisling er en god kilde til omega-3-fettsyrer og vitamin D, og har også et høyt innhold av vitamin B12.
Fisken/fisket
Brislingen ligner silda, men er betydelig mindre i størrelse. Brisling er en pelagisk stimfisk som har stor utbredelse, men finnes sjelden på større dyp enn 150 meter. I Norge gyter fjordbrislingen hvert år i Oslofjorden og ved den østlige delen av Skagerrakkysten. Enkelte år skjer det også gyting i fjordene mellom Lindesnes og Farsund og i enkelte fjorder på Vestlandet.
Fisket etter fjordbrisling foregår i hovedsak i fjordene i Sør-Norge. I tillegg drives det et fiske etter havbrisling i Nordsjøen.
Andre navn
Latinsk | Sprattus sprattus |
Engelsk | Sprat / Skipper / Bristling |
Fransk | Sprat / Esprot |
Lokalt
Skarpsill, vassbuk, brisling