Breiflabb
Sesong
Hele året.
Størrelse
Opptil 200 cm og 79 kg.
Vanlig fangstredskaper
Bunngarn, bunntrål, bunnline
Anvendelse
Breiflabb selges fersk eller frossen, flådd og hodekappet eller som filet. Breiflabb er ufisken som er blitt ”kjøkkenvarm”, og den regnes nå som en av de kulinariske godbitene fra havet. Den er fast og hvit i kjøttet og svært anvendelig både til kokte og stekte retter.
Næringsinnhold
Breiflabb er en god proteinkilde og inneholder noe vitamin A.
Fisken/fisket
Hos breiflabben – eller marulk som den også kalles – utgjør det store hodet om lag halvparten av den totale lengden. Den finnes fra fjæra og ned til 600 meters dyp, der den gjemmer seg blant planter eller delvis nedgravd i sanden. Breiflabben lever hovedsakelig av fisk og skalldyr. Under gytingen om våren kan den vandre helt ned til 2500 meters dyp.
I Norge har fisket etter breiflabb tradisjonelt vært et bifangstfiske. De senere årene har det imidlertid utviklet seg et direkte garnfiske etter breiflabb. Dette fisket foregår i hovedsak på kysten av Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.
Andre navn
Latinsk | Lophius piscatorius |
Engelsk | Monkfisk / Anglerfish |
Fransk | Baudroie commune |
Lokalt
breikjeft, havtaske, havulke, kotelettfisk, malur, marulk(e), sjødævel, sjødjevel, storkjeftkonge, svartflabb, ulke