Blåskjell
Sesong
Hele året, men oftest best høst og vinter til tidlig vår.
Størrelse
Opptil 10–15 cm.
Utbredelse
Blåskjell finnes langs hele norskekysten.
Fangst
Fritidshøsting er vanlig, og mange plukker gjerne skjell for hånd for å ta med hjem eller koke på bål på stranda. Noe høsting gjøres også med grabb fra båt på gode blåskjellbanker.
Anvendelse
Blåskjell blir vanligvis dampet, og kan spises naturell eller med variert tilbehør. De kokte skjellene kan gratineres, tilberedes som egne retter eller som tilbehør til andre retter. Blåskjell kan også serveres rå på samme måte som østers. Husk å sjekke om det er trygt å spise blåskjell.
Næringsinnhold
Blåskjell er en god kilde til jern, selen og vitamin B12, og inneholder lite, men sunt fett. Jern er en viktig del av hemoglobinet i blodet som har til oppgave å transportere oksygen.
Biologi, dyrking og høsting
Blåskjell er et bløtdyr som lever på 0–10 meters dybde. De finnes langs hele kysten, ofte i store mengder som belter i fjæra eller et stykke inn i fjordene.
Blåskjellene gyter vanligvis mellom april og juni, avhengig av landsdel, når vanntemperaturen er mellom 8–10 °C. De befruktede eggene utvikler seg til larver som svømmer fritt i ca. en måned inntil de fester seg på overflater på stein, fjell, båter og fortøyninger. Blåskjell fester seg til underlaget ved hjelp av tråder (byssustråder) som skilles ut fra foten, og de kan senere flytte seg ved å strekke nye tråder. De lever av planteplankton.
Blåskjell dyrkes på såkalte bøyestrekk – vannrette systemer av tauverk som holdes oppe av bøyer – og fra disse linene henger tau eller bånd der blåskjellene kan feste seg. Larver som driver med vannmassene fester seg til båndene og vokser til salgbare blåskjell i løpet av 1–2 år. Uttynning av skjellene og høsting, sortering og fjerning av byssustråder gjøres maskinelt på høstebåtene eller på mottakene.
Fritidshøsting er vanlig, og mange plukker gjerne skjell for hånd for å ta med hjem eller koke på bål på stranda. Noe høsting gjøres også med grabb fra båt på gode blåskjellbanker.
Andre navn
Latinsk | Mytilus edulis |
Engelsk | Blue mussel |
Fransk | Moule commune |